Spis treści
Czym jest miażdżyca i jakie są jej przyczyny?
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą zapalną, która rozwija się wewnątrz średnich i dużych tętnic. W jej przebiegu dochodzi do gromadzenia się w naczyniach złogów składających się m.in. z cholesterolu i komórek zapalnych, co prowadzi do stopniowego ich zwężania i trudności w swobodnym przepływie krwi w układzie krwionośnym. Konsekwencje nieleczonej miażdżycy są bardzo poważne, gdyż należą do nich m.in.:
- zaburzenia rytmu serca,
- zawał,
- udar mózgu,
- a także choroby nerek.
Na rozwój miażdżycy duży wpływ mają: sposób odżywiania się i styl życia, a w niewielkim stopniu predyspozycje genetyczne. Sprzyjają jej: siedzący tryb życia, stres, palenie papierosów i częsta konsumpcja alkoholu, a także nadmierna masa ciała. Osoby z miażdżycą mają we krwi wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL oraz niski poziom frakcji cholesterolu HDL. Często zmagają się z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i otyłością brzuszną, nazywaną też wisceralną.
Odpowiednia dieta, redukcja masy ciała, porzucenie używek i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej to kluczowe elementy profilaktyki miażdżycy, ale także ważne sposoby jej leczenia.
Dieta cholesterolowa – wskazania
Dieta cholesterolowa ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, którego wysoki poziom jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wskazaniem do stosowania diety cholesterolowej są:
- nieprawidłowe wyniki lipidogramu, a więc wysoki poziom cholesterolu frakcji LDL i niski poziom cholesterolu frakcji HDL,
- miażdżyca naczyń tętniczych,
- przebyty zawał lub udar mózgu,
- rodzinne obciążenie chorobami układu sercowo-naczyniowego,
- profilaktyka schorzeń kardiologicznych.
- Cholesterol jest nam niewątpliwie bardzo potrzebny[/b], jednak jego nadmiar prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Odgrywa on kluczową rolę w procesach biochemicznych, jest niezbędny do produkcji hormonów steroidowych (m.in. estrogenu, testosteronu, progesteronu, aldosteronu), bierze także udział w syntezie witaminy D3. Co więcej, cholesterol jest budulcem błon komórkowych, składnikiem otoczki mielinowej w komórkach nerwowych, a zatem jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ponadto jako składnik żółci uczestniczy w procesie trawienia spożytych tłuszczów – zaznacza mgr Katarzyna Różycka, dietetyk z Centrum Medyczne CMP.
- Dowody naukowe nie pozostawiają wątpliwości co do związku między odżywianiem a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednym z głównych sposobów ograniczenia ryzyka chorób układu krążenia jest obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi u osób z wysokim jego poziomem. Ten stan określany jest mianem hipercholesterolemii – dodaje dietetyczka. Duże spożycie nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów prostych zwiększa stężenie cholesterolu LDL, co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy i innych chorób układu krążenia – podsumowuje Różycka.
Zasady diety cholesterolowej
Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, należy zmodyfikować dotychczasowy sposób odżywiania się. Szczególnie ważny jest odpowiedni dobór produktów zapewniających tłuszcz, węglowodany i białko, a także zadanie o niezbędną ilość błonnika pokarmowego.
Chcąc kompleksowo zadbać o swoje zdrowie, warto każdego dnia spożywać jak najwięcej warzyw, mało przetworzonych produktów spożywczych, a także stopniowo ograniczać w diecie sól – zarówno tą zawartą w produktach, jak i dodawaną samodzielnie do potraw.
Wskazane jest podjęcie trudu rzucenia palenia oraz rezygnacji z częstej konsumpcji alkoholu (również piwa). Włączenie aktywności fizycznej przy modyfikacji nawyków żywieniowych powinno pomóc obniżyć masę ciała, co poprawi parametry lipidowe, tolerancję glukozy oraz ogólne samopoczucie.
Dieta cholesterolowa – zdrowe tłuszcze. Co jeść na diecie cholesterolowej?
Dieta na cholesterol powinna obfitować w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone (szczególnie z rodziny omega-3), natomiast w minimalnych ilościach dostarczać kwasy tłuszczowe nasycone. Upraszczając, źródłem zdrowych tłuszczów są pokarmy roślinne, natomiast niezdrowych – pochodzenia zwierzęcego.
- Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych (w tym z pełnotłustych produktów mlecznych) roślinnymi źródłami tłuszczu (oleje roślinne, oliwa z oliwek, awokado) bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) zmniejsza ryzyko chorób serca – podkreśla Różycka
Zamiast smarować pieczywo masłem, lepiej wykorzystać miękkie awokado lub wysokiej jakości margaryny. Dobrze jest, aby margaryna była wzbogacona o fitosterole roślinne. To związki, które dostarczane w ilości 2 g dziennie skutecznie obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi. Ich źródłem są również olej rzepakowy, kukurydziany i słonecznikowy, nasiona sezamu, orzechy włoskie, laskowe, ziemne i pistacje, migdały, nasiona dyni, kiełki pszenicy i rośliny strączkowe. Niestety, zawartość steroli roślinnych w konwencjonalnej żywności jest niska, wobec tego należy stawiać na produkty wzbogacone lub dobrej jakości suplementy diety.
By obniżyć cholesterol, wskazane jest jedzenie 1-2 razy w tygodniu mięsa i tłustych ryb morskich, takich jak: łosoś, pstrąg, szprotka, makrela czy sardynka. Stanowią one źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, takich jak EPA i DHA, które w istotny sposób pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Roślinnym źródłem omega-3 są: olej lniany (należy spożywać go wyłącznie na zimno), olej rzepakowy i konopny, siemię lniane, orzechy włoskie i nasiona chia.
Do sałatek warto dodawać naturalne oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także mniej znane tłuszcze, jak olej sezamowy, z awokado czy z orzechów włoskich. Każdego dnia warto zjadać ok. 30 gramów niesolonych i niepanierowanych orzechów. Polecanymi rodzajami są pistacje, nerkowce, orzechy laskowe, brazylijskie, orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni, a także nasionach sezamu.
Dieta cholesterolowa dopuszcza spożywanie do jednego jajka dziennie. Wybierając produkty mleczne, których nie należy eliminować z codziennego menu, należy wybierać te o średniej zawartości tłuszczu.
Wprowadzając powyższe zmiany, warto stopniowo eliminować z diety tłuste mięso wieprzowe, zastępując je chudym drobiowym lub nasionami roślin strączkowych. Należy zrezygnować ze spożywania przetworzonego mięsa, a więc: kiełbas, pasztet, parówek, smalcu, słoniny, boczku i konserw. Ponadto nie zaleca się spożywania oleju kokosowego i oleju palmowego. Ten drugi występuje w słodyczach, cieście francuskim oraz wyrobach cukierniczych. Wymieniona żywność jest zasobnym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, którego ilość w diecie leczniczej nie powinna przekraczać 200 mg na dobę.
Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów diety portfolio, które...
Dieta cholesterolowa – dobre węglowodany. Po które produkty warto sięgać?
W diecie cholesterolowej należy zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii, a więc występować w każdym z 3-4 posiłków spożywanych regularnie każdego dnia. Zawarte są one w ciemnym makaronie i pieczywie z mąki razowej, grubych kaszach, ciemnym ryżu, niesłodzonych płatkach zbożowych, nasionach strączków i ziemniakach. Warto korzystać zwłaszcza z produktów zasobnych beta-glukany (rodzaj błonnika), które zawarte są w owsie i jęczmieniu, gdyż pomagają redukować poziom cholesterolu.
Jednocześnie w diecie zaleca się obniżenie spożycia: cukru, miodu, dżemów i konfitur, a także słodyczy, gdyż zapewniają one szybko uwalnianą do krwi glukozę.
Sprzyjają tym samym cukrzycy typu 2 i zwiększają syntezę lipoprotein VLDL, z których następnie powstają cząsteczki cholesterolu LDL. Ilość owoców konsumowanych w ciągu dnia nie powinna przekraczać 300 gramów, gdyż niektóre dane wskazują, że fruktoza w nich zawarta podwyższa poziom trójglicerydów we krwi.
Niezmiennie najlepiej ocenianą dietą, która chroni przed chorobami układu krążenia, jest dieta DASH oraz dieta śródziemnomorska.
Dieta DASH to 6 prostych kroków do zdrowia. Poznaj najlepsze...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Koniec stanu epidemii w Polsce