4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

Radom z lotu ptaka. Tak zmieniało się miasto (ZDJĘCIA)

Radom z lotu ptaka. Tak zmieniało się miasto (ZDJĘCIA)

W Starachowicach wpadł podejrzewany o kradzież telefonu

W Starachowicach wpadł podejrzewany o kradzież telefonu

Polecamy

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce

Ten rodzaj postu może być zabójczy dla serca! Uwaga - mimo to nadal jest popularny

Ten rodzaj postu może być zabójczy dla serca! Uwaga - mimo to nadal jest popularny

Tysiąc przypadków tygodniowo w jednym mieście. To epidemia, która może się wymknąć

Tysiąc przypadków tygodniowo w jednym mieście. To epidemia, która może się wymknąć