4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

Sezon flisacki uroczyście otwarty. Łodzie poświęcił abp Marek Jędraszewski

Sezon flisacki uroczyście otwarty. Łodzie poświęcił abp Marek Jędraszewski

Horoskop tygodniowy na najbliższe siedem dni. "Kto nie ryzykuje, nie pije szampana"

Horoskop tygodniowy na najbliższe siedem dni. "Kto nie ryzykuje, nie pije szampana"

Polecamy

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem

GIS ostrzega przed produktem (12.04)

GIS ostrzega przed produktem (12.04)