Czy cholesterol jest naprawdę szkodliwy? Zobacz fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak skutecznie chronić swoje serce
Eliminuję cholesterol z diety, więc mam niski poziom
Ilość spożywanego przez nas cholesterolu, którego źródłem są produkty zwierzęce, niekoniecznie przekłada się na jego poziom w osoczu krwi. Znacznie wyższe jego stężenia bywają skutkiem nadmiernego spożycia cukru i węglowodanów prostych nawet przy niewielkich dawkach cholesterolu w diecie.
Podwyższone poziomy cholesterolu we krwi pod wpływem jego spożywania w diecie rzadziej występują natomiast u osób, które regularnie ćwiczą.
Gdy przyjmujemy więcej tego składnika z dietą, jego poziom we krwi najprawdopodobniej wzrośnie. Co więcej, ponieważ spożywamy go z produktami takimi jak mięso, sery czy jaja, dostarczamy też sobie sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków, które ponoszą poziom „złego” cholesterolu LDL. Dlatego produktów tych nie trzeba całkowicie eliminować, ale należy je ograniczać.