Czy ajerkoniak jest zdrowy? Ten alkoholowy napój z surowymi żółtkami zyskuje na popularności. Czy wiesz, jak go bezpiecznie przechowywać?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Ajerkoniak to jajeczny likier, który ma ok. 17,5 proc. zawartości alkoholu.
Ajerkoniak to jajeczny likier, który ma ok. 17,5 proc. zawartości alkoholu. Christian-Fischer/Getty Images
Udostępnij:
Ajerkoniak to likier, który powstaje z surowych żółtek jaj, cukru oraz alkoholu. Ten kremowy trunek jest dość kaloryczny, a dodatek mleka skondensowanego dodatkowo zwiększa jego energetyczność. Wiele osób unika ajerkoniaku ze względu na surowe żółtka jaj, które poddane zbyt niskiej temperaturze mogą być źródłem Salmonelli. Czy picie ajerkoniaku jest zatem bezpieczne? Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać likier jajeczny.

Spis treści

Czym jest ajerkoniak?

Ten alkoholowy napój powstaje przez połączenie surowych żółtek, cukru oraz alkoholu. Niektórzy dodają również laskę wanilii, kakao lub mleczko skondensowane, dzięki czemu produkt zyskuje charakterystyczny smak i aromat. W Polsce ten alkoholowy likier nazywany jest również jajecznikiem.

Ajerkoniaku nie pije się jak klasycznej wódki, ponieważ jest on bardzo słodki i szybko może powodować mdłości. Natomiast wiele gospodyń używa ajerkoniaku jako dodatku do słodkich wypieków.

Ajerkoniak – wartość odżywcza

Ten kremowy likier wywodzi się z Holandii i tradycyjnie zawiera dodatek brandy oraz laskę wanilii. Jego wartość odżywcza zależeć będzie przede wszystkim od ilości użytych żółtek, cukru oraz rodzaju alkoholu. Zazwyczaj do przygotowania jednego litra likieru używa się aż 15 żółtek.

Porcja 100 ml ajerkoniaku jest źródłem ok. 280 kcal, w tym 6 g tłuszczu, 4,4 g białka oraz 28 g węglowodanów, głównie w postaci cukru.

Jednak należy pamiętać, że im wyższa zawartość alkoholu w trunku, tym więcej kalorii będzie on zawierał. Jeśli zdecydujesz się na dodatek mleka skondensowanego, to wartość energetyczna porcji 100 ml może wzrosnąć nawet do 340 kcal!

W porównaniu z innymi alkoholami, ajerkoniak jest znacznie lepszym źródłem składników mineralnych. W porcji 100 ml ajerkoniaku znajdziemy:

  • witamina A – 58 IU (jednostek międzynarodowych),
  • witamina C – 1,5 mg,
  • witamina E – 0,21 mg,
  • potas – 165 mg,
  • wapń – 130 mg,
  • magnez – 54 mg.

Należy jednak pamiętać, że ajerkoniak dalej pozostaje alkoholem, dlatego nie powinno się zbyt często go spożywać, ponieważ może negatywnie wpływać na stan zdrowia organizmu. Dodatkowo bezwzględnie powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Czy picie ajerkoniaku może grozić zatruciem Salmonellą?

Spożywanie gotowego ajerkoniaku wiąże się z niskim ryzykiem zakażenia Salmonellą, ponieważ jego produkcja odbywa się w ściśle kontrolowanym środowisku. Warto jednak zwracać uwagę na termin ważności i nie sięgać po niego, gdy jest on przeterminowany. Dodatkowo na opakowaniu trunku zawsze jest podana maksymalna długość przechowywania po otwarciu.

Natomiast jeśli chodzi o przygotowanie domowego ajerkoniaku, niestety ryzyko zatrucia pokarmowego jest znacznie większe. Mimo że żółtka poddaje się podgrzaniu do temperatury ok. 70 stopni, to nie ma stuprocentowej pewności, czy ewentualne bakterie zostały zniszczone.

Do ajerkoniaku dodawany jest alkohol, który służy również jako konserwant, jednak zbyt długie lub nieprawidłowe przechowywanie może powodować zepsucie się trunku, a tym samym wywołać:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • biegunkę.

Jeśli lubisz ajerkoniak, to staraj się przygotowywać niewielkie porcje, tak, aby nie stał zbyt długo. Jak przechowywać ajerkoniak? W przypadku gotowego alkoholu nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale warto trzymać go w zacienionym miejscu, np. szafce.

Natomiast domowy likier jajeczny bezpośrednio po przygotowaniu należy przynajmniej przez godzinę chłodzić w lodówce. W większości przepisów autorzy podają, że domowy ajerkoniak najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce, a przed podaniem ogrzać go do temperatury pokojowej. Taki likier jajeczny najlepiej spożyć w ciągu 2 tygodni.

Decydując się na ajerkoniak, lepiej jednak wybierać gotowe produkty, ponieważ wtedy istnieje niewielkie ryzyko zakażenia Salmonellą pochodzącą z żółtek jaj.

To przyda się w Twojej kuchni!

miejsce #1

Curver

Curver Fresh Go Prostokątny 1L niebieski 182289

7,90 zł2,79 zł-65%
miejsce #2

Curver

Curver pojemnik do żywności pr.2l fresh&g opp 0

10,45 zł5,19 zł-50%
miejsce #3

Delhan

Delhan Dziadek Do Orzechów Drewniany Grzyb

23,52 zł12,00 zł-49%
miejsce #5

EH Excellent Houseware

DekoracjaDomu.pl Deska Do Serów Z Akcesoriami

89,99 zł64,00 zł-29%
miejsce #6

Victorinox

Victorinox Julienne 7.6072

31,68 zł24,00 zł-24%
miejsce #7

Wusthof

Wusthof Deska Do Krojenia 50 35 X 4 Cm (W7294)

1 689,90 zł1 367,00 zł-19%
miejsce #8

Drosselmeyer

Drosselmeyer Dziadek Do Orzechów Srebrnozłoty (Nc17)

199,00 zł168,99 zł-15%
miejsce #9

Zwilling

Zwilling Fresh&Save (368040030)

199,00 zł179,10 zł-10%
miejsce #10

Ad Hoc

AdHoc młynki do soli i pieprzu David A-MP33

109,00 zł98,00 zł-10%
miejsce #11

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak Metalowy Brotkasten Biały 17X29 Cm

95,62 zł86,86 zł-9%
miejsce #12

Orion

Orion Organizer na przyprawy torebki

12,99 zł11,99 zł-8%
miejsce #13

Curver

Curver Taca I Suszarka 2W1 Szara 241952

24,68 zł23,00 zł-7%
miejsce #15

INTESI

Intesi Stojak Na Przyprawy Magnetyczny Srebrny

89,90 zł88,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie