Czekolada do picia w wersji klasycznej i light. Dlaczego warto ją pić? Czy jest zdrowa? Poznaj przepisy na pyszną gorącą czekoladę

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Obok grzańca i kompotu z suszu, gorąca czekolada, to jeden z topowych zimowych napojów. Odpowiednio przyrządzona, jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa!
Obok grzańca i kompotu z suszu, gorąca czekolada, to jeden z topowych zimowych napojów. Odpowiednio przyrządzona, jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa! JillWellington/pixabay
Udostępnij:
Czekolada do picia to zimowy comfort food, czyli prawdziwy poprawiacz nastroju. Wiele osób ją uwielbia, ale obawia się nadmiaru kalorii. Niesłusznie! Odpowiednio przygotowany napój może stać się zdrowym i pożywnym deserem lub przekąską, wpływając korzystnie na pracę naszego serca i mózgu. Dowiedz się, jakie właściwości ma czekolada i co sprawia, że tak bardzo ją lubimy. Poznaj też podstawowy przepis na gorącą czekoladę oraz jego wersję light!

Spis treści

Właściwości czekolady

Czekolada towarzyszy nam od zarania dziejów. Już w starożytności doceniano właściwości ziaren kakaowca, które służyły w pewnym okresie jako środek płatniczy. Majowie i Aztekowie odkryli, że picie napoju na bazie kakaowca dostarcza im energii. Do dziś sięgamy po produkty przygotowane na jego bazie, żeby poprawić sobie nastrój i dodać wigoru.

Dowiedz się więcej:

Czekolada jest tym zdrowsza, im większą ma zawartość kakao. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości min. 70 proc. kakao, może przynieść nam wiele korzyści. W czekoladzie do picia jest przy tym mniej tłuszczu niż w tabliczce.

Spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady dziennie:

  • zmniejsza zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej poprzez działanie antyoksydacyjne i wypływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych,
  • poprawia nastrój dzięki zawartości licznych substancji psychoaktywnych, które pobudzają wydzielane hormonów szczęścia (endorfin),
  • może czasowo łagodzić przebieg depresji,
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów,
  • może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory dzięki działaniu preciwzapalnemu.

Przygotowując czekoladę do picia, warto pamiętać o tym, że im więcej dodamy gorzkiej czekolady, tym napój będzie zdrowszy. Jego kaloryczność wzrasta wraz z kolejnymi dodatkami, istotny znaczenie ma ponadto zawartością tłuszczu w mleku i śmietance.

Szacuje się, że w porcja 100 g gorącej czekolady zapewnia od 77 kcal do 125 kcal.

Zobacz także:

Jak przygotować czekoladę do picia?

Im krótszy przepis, tym większa szansa na to, że napój czekoladowy będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli chcemy zaserwować czekoladę do picia z dodatkami, warto sięgnąć po naturalne przysmakami np. bakalie, a smak czekolady podkręcić przyprawami korzennymi.

Przepis wersję „deluxe” czekolady do picia:
Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
  • po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy, albo do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj cukier puder lub syrop klonowy.

Porcja takiego deseru zapewnia 275 kcal.

Gorąca czekolada w wersji light

Już sam widok kubka wypełnionego gęstą, aromatyczną czekoladą przywodzi na myśl świąteczny poranek. Puszyste pianki marshmallow pływające na jej powierzchni to uroczy, ale zbędny dodatek. Jeśli chcemy przygotować pyszną i zdrową wersję czekoladowego napoju, zrezygnujmy z takich bonusów.

Jeżeli pilnujemy liczby przyjmowanych kalorii albo często sięgamy po gorącą czekoladę, a chcemy pić ją bez wyrzutów sumienia, warto ją odchudzić unikając także dodatku bitej śmietany.

Przygotowując napój, możemy zastąpić czekoladę mleczną porcją gorzkiej czekolady, a pełnotłuste mleko i śmietankę kremówkę – mlekiem roślinnym bez cukru, bądź odtłuczonym krowim. Trzeba się jednak liczyć z tym, że czekolada straci zarówno część kalorii, jaki i walorów smakowych.

Przepis na wegańską gorącą czekoladę w wersji light:
Składniki na 2 porcje:

  • 400 ml mleczka roślinnego bez dodatku cukru, najlepiej migdałowego,
  • 40 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru kokosowego, syropu z agawy lub innego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i podgrzej, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj.

ZOBACZ: Jak powstają rzeźby z czekolady!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie