3/14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i...
fot. 123rf

Prawdziwe kakao i gorzka czekolada

Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i cynku – dostarczając go w ilości 6,8 mg w 100 g proszku. Produkowana na jego bazie czekolada gorzka zawiera tego pierwiastka mniej – gdyż ok. 2,43 mg, a biała czekolada – która nie zawiera kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy to słabe źródło cynku – 0,93 mg.

Łyżka (10 g) kakao dodana do owsianki zwiększa zawartość cynku w posiłku o ok. 0,7 mg, a dwie łyżki – to porcja 1,4 mg tego składnika. Jednocześnie potrawa nabiera bardzo mocno intensywnego, wyjątkowego czekoladowego smaku.

Zobacz również

Zobacz powody, dla których warto odstawić alkohol

Zobacz powody, dla których warto odstawić alkohol

Dieta wspierająca pracę mózgu. Sięgaj po te produkty, a twój organizm Ci podziękuje!

Dieta wspierająca pracę mózgu. Sięgaj po te produkty, a twój organizm Ci podziękuje!

Polecamy

Wpływ COVID-19 na serca dzieci. Najnowsze wyniki badań

Wpływ COVID-19 na serca dzieci. Najnowsze wyniki badań

Otyłość wśród dzieci to ogromny problem. Druzgocące raporty z badań fundacji

Otyłość wśród dzieci to ogromny problem. Druzgocące raporty z badań fundacji

Zdrowe musli – jakie wybierać w sklepie, a jak zrobić domowe?

Zdrowe musli – jakie wybierać w sklepie, a jak zrobić domowe?

Dodaj ogłoszenie