Co zrobić ze śliwek, by dania miały mniej kalorii i były zdrowsze? Przepis na ciasto ze śliwkami, śliwki w occie, nalewkę i inne przetwory

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Lekkie ciasto ze śliwkami to maksimum owoców i minimum mąki.
Lekkie ciasto ze śliwkami to maksimum owoców i minimum mąki. yatomo/123RF
Udostępnij:
Śliwki są lekkie i uznawane za owoc dietetyczny. Choć nie zapewniają zawrotnych ilości cukru ani nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, nie można tego powiedzieć o wielu popularnych daniach z ich udziałem. Warto więc wiedzieć, co zrobić ze śliwek, by dania miały nie tylko mniej kalorii, ale też były zdrowsze. Sprawdź nasze wskazówki i przepisy na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, śliwki w occie, dżem ze śliwek oraz powidła śliwkowe bez dodatku cukru, a ponadto nalewkę, którą można przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej.

Spis treści

Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?

Śliwki są niskokaloryczne i stanowią lekki dodatek do zdrowych dań, takich jak owsianka, musli, deser jogurtowy, soki, koktajle i domowe lody, a także sałatki, surówki, sosy typu chutney czy dodatki do pieczonych bądź duszonych mięs. Te suszone to klasyczny składnik bigosu i farszów z kapustą i grzybami.

Dowiedz się więcej na temat śliwek:

Nie wszystkie dania ze śliwek są jednak zdrowe i dietetyczne – wszystko zależy od receptury, a zwłaszcza od zwartości cukru, mąki i oleju, a także składników mięsnych i mlecznych oraz pochodzących z nich tłuszczów.

Chcąc uzyskać lżejsze i zdrowsze potrawy, warto zrezygnować ze stosowania dużych ilości masła, śmietanki czy składników słodzących, a także dodatków takich jak kruszonka, lukier czy cukier puder.

Jak więc oszczędzić kalorie z tłuszczu, cukru i skrobi? Zamiast wymienionych dań ze śliwek wybierz podane obok lżejsze opcje:

  • schab ze śliwką – polędwica ze śliwką,
  • kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • nutella ze śliwek – śliwka w czekoladzie gorzkiej,
  • śliwki w boczku – śliwki w occie z czerwonym winem,
  • ciasto pijana śliwka – ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem,
  • pleśniak ze śliwkami – ciasto jogurtowe ze śliwkami,
  • dżem ze śliwek – powidła ze śliwek węgierek bez cukru,
  • kompot ze śliwek – sok ze śliwek z wyciskarki wolnoobrotowej,
  • pierogi ze śliwkami – ziemniaczane pyzy ze śliwkami.
Jak podkręcić spalanie kalorii, by łatwiej schudnąć i utrzymać wagę? Nie trzeba od razu ćwiczyć, bo zużycie energii zwiększą też prace domowe i aktywności inne niż tylko bezczynne siedzenie! Sprawdź, ile kalorii pochłoną różne zajęcia i formy ruchu! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Chcesz spalać więcej kalorii? Nie musisz pocić się i męczyć!...

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwek, zwłaszcza kruche czy francuskie, to niewątpliwie najpopularniejsze danie z tych owoców, choć niestety nie najzdrowsze – ani też lekkie. Zamiast na cieście francuskim czy z bezą można jednak przygotować je inaczej, z bardziej wartościowych produktów niż biała mąka i cukier.

Po umiejętnej wymianie składników wypieku można uzyskać smaczną wersję deseru, która sprawdzi się w przypadku stosowania diet eliminacyjnych.

Ciasto w wersji odpowiedniej na diecie bezglutenowej można przygotować z mąki migdałowej, wersję wegańską uzyska się natomiast, zastępując jajka roślinnym zamiennikiem. Dodany syrop można też zastąpić słodzikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Składniki:

  • 1 szkl. mąki migdałowej,
  • 3 jaja,
  • 6 łyżek syropu z agawy lub miodu,
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego lub z awokado,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii, ew. cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 5–10 śliwek w połówkach.

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki poza 1 łyżką syropu i śliwkami, by powstało gładkie ciasto.
  2. Ułóż połówki śliwek na dnie kwadratowej formy o boku 18 cm wyłożonej natłuszczonym pergaminem do pieczenia.
  3. Skrop owoce pozostałym syropem i wylej na wierzch ciasto.
  4. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 350 stopni Celsjusza i piecz ok. 60 min, aż się zarumieni.
Czym zastąpić jajko w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować ciasto, majonez czy pasztet. Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich kulinarne zastosowania! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Nie wiesz, czym zastąpić jajko? Oto naturalne rozwiązania! S...

Przepisy na przetwory ze śliwkami. Jak zrobić śliwki w occie, nalewkę, dżem i bezcukrowe powidła ze śliwek?

Przetwory owocowe zawierają zwykle spory dodatek cukru, jednak w przypadku powideł śliwkowych nie jest on konieczny. Ich przygotowanie jest jednak czasochłonne, a produktu końcowego nie jest dużo, dlatego popularnością cieszą się również przyrządzane prosto tradycyjne dżemy wysokosłodzone.

Śliwki w occie twarde
Składniki:

  • 750 ml wody źródlanej lub filtrowanej,
  • 200 g cukru,
  • 180 ml octu spirytusowego,
  • 1 kg twardych śliwek węgierek bez uszkodzeń,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści.
  2. Ponakłuwaj każdą śliwkę w kilku miejscach, np. przy użyciu wykałaczki, po czym ułóż w słoikach lub dużym słoju, dokładając goździki.
  3. Połącz roztwór cukru z octem i zalej śliwki powstałą zalewą.
  4. Następnego dnia zlej zalewę, zagotuj i wlej ponownie, po czym powtórz kolejnego.
  5. Odstaw śliwki do lodówki i jedz po upływie ok. 2 tygodni.

Dżem ze śliwek
Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • 30 ml soku z cytryny.
  1. Pokrój miąższ śliwek w ósemki, wrzuć do garnka z grubym dnem, zalej wodą i gotuj do miękkości przez 15–20 min.
  2. Jeśli dżem ma być gładki, całość zmiksuj.
  3. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą, zwiększ ogrzewanie i gotuj 5–15 min.
  4. Zrób test zimnego talerzyka, ew. ogrzewaj po 5-10 min i sprawdzaj, aż dżem zżeluje.
  5. Odczekaj 10 min, aż kawałki owoców częściowo opadną, po czym napełnij przetworem wyparzone słoiki.

Polecamy także:

Powidła ze śliwek bez cukru
Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek.

Przygotowanie:

  1. Usuń z owoców pestki, wrzuć miąższ do garnka o grubym dnie (nie powinien być żelazny ani miedziany), nalej na dno odrobinę wody, częściowo przykryj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Po 2–4 godzinach masa zmniejszy znacznie swoją objętość i zżeluje, co można rozpoznać po tym, że kropla przetworu upuszczona na schłodzony talerzyk nie rozpływa się. Powidła można też „smażyć” na raty po kilka godzin przez dwa dni.
  3. Napełnij powidłami wyparzone słoiki, pozostawiając kilka centymetrów marginesu, i zamknij wyparzonymi przykrywkami.

Nalewka ze śliwek
Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 0,5 l spirytusu 95 proc. obj. alk.,
  • 0,5 l wódki,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Usuń pestki ze śliwek i zalej spirytusem i wódką, szczelnie zamknij, po czym ustaw na 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
  2. Na 2 kolejne tygodnie schowaj nalewkę w chłodne miejsce.
  3. Zlej roztwór, zasyp śliwki cukrem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, po czym odcedź i odciśnij płyn z owoców.
  4. Otrzymaną nalewkę wytrawną oraz likier śliwkowy można połączyć, by otrzymać nalewkę słodką.

Zobacz także:

ZOBACZ: Jedzmy śliwki! Dlaczego są takie zdrowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie