Co na opuchnięte i zmęczone oczy? Rób okłady z tych ziół i przemywaj powieki naparami. Łagodzą objawy zapalenia, zaczerwienienie i pieczenie
Oczar wirginijski
Liście oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana) obfituje przede wszystkim w związki garbnikowe, które zwężają naczynia krwionośne i redukują stan zapalny, zmniejszając obrzęk tkanek oraz ich przekrwienie. Napar z ziele stosuje się przy suchości i podrażnieniu oczu, ich pieczeniu i zaczerwienieniu, zwłaszcza związanym z alergią, a także zapaleniu powiek.
Napar z oczaru przygotowuje się w proporcji 2 łyżeczek (2 g) na 200 ml wrzątku, a następnie przykrywając i odstawiając na 5-10 min. Pomocna jest też kompozycja z 30 g ziela z taką samą porcją liści orzecha włoskiego i 45 g liści babki. Po zmieszaniu składników należy odmierzyć 35 g, zalać szklanką wody i zaparzać lub gotować przez 10 min. Odcedzony płyn można wkraplać do oka z nasączonego wacika i używać go jako okładu.