Dieta na dnę moczanową. Produkty łagodzące ból i sztywność stawów. Nie podnoszą gwałtownie poziomu moczanów we krwi

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Jakie produkty są dozwolone w diecie chorego na dnę moczanową? Te, które nie powodują nagłego zwiększenia kwasu moczowego we krwi. Zobaczysz je na kolejnych slajdach.
Jakie produkty są dozwolone w diecie chorego na dnę moczanową? Te, które nie powodują nagłego zwiększenia kwasu moczowego we krwi. Zobaczysz je na kolejnych slajdach. fot. Getty Images
Dna moczanowa to schorzenie wynikające z nadmiernego odkładania się kwasu moczowego w stawach, ścięgnach, a czasem nawet w niektórych narządach. Podagrę leczy się eliminując lub ograniczając produkty bogate w puryny. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wystąpienia bólu i sztywności stawów. Dieta chorych na artretyzm powinna być uboga w mięso, niektóre ryby oraz alkohol oraz warzywa zawierające duże ilości szczawianów. Zobacz, które grupy produktów można jeść przy dnie moczanowej.

Spis treści

Co można jeść przy podagrze? Po te produkty warto sięgać

Dna moczanowa to schorzenie wymagające stosowania specjalistycznej diety, która będzie uboga w puryny. Rezygnacja z niektórych produktów łagodzi ból i sztywność stawów, a także zmniejsza ryzyko odkładania się kwasu moczowego w stawach w postaci guzków dnawych. Wiele mówi się o tym, czego unikać przy podagrze, jednak pacjenci często nie wiedzą, które produkty są dozwolone przy ich schorzeniu. W galerii przedstawiamy, co można jeść przy artretyzmie.

Zobacz także: To najlepsza dieta przy dnie moczanowej. Obniża poziom kwasu moczowego, zmniejsza ból i obrzęk stawów. Wypróbuj najzdrowszą dietę na świecie

Co można jeść przy dnie moczanowej? Po te grupy produktów warto sięgać

Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?

Dna moczanowa, inaczej nazywana jest artretyzmem lub podagrą. Polega na gromadzeniu się złogów moczanowych w stawach, ścięgnach, a nawet niektórych narządach. Choroba ta najczęściej dotyka mężczyzn po 60. roku życia, szczególnie tych, którzy spożywają duże ilości mięsa i nadużywają alkoholu.

Artretyzm początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze dolegliwości pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium choroby. Jakie są objawy dny moczanowej? Wśród głównych symptomów tego schorzenia można wymienić:

  • ból stawów, szczególnie kciuka i dużego palca u stopy,
  • obrzęki nóg,
  • powiększenie obwodu nogi w okolicy kostki,
  • miejscowe zaczerwienienie i ocieplenie skóry,
  • gorączka i dreszcze,
  • bezsenność.

Dieta przy dnie moczanowej – tych produktów lepiej unikać

Dieta przy dnie moczanowej polega na unikaniu produktów bogatych w puryny. Dlatego należy usunąć z jadłospisu chorych na podagrę, wyeliminować lub mocno ograniczyć spożycie pokarmy, do których należą:

  • wywary kostne i mięsne,
  • mięso: kiełbasy, podroby, boczek, słonina, baranina, dziczyzna, wołowina, tłuste kawałki wieprzowiny – dozwolona ilość wynosi tylko 50 g dziennie,
  • konserwy mięsne,
  • niektóre ryby i owoce morza taki, jak: śledzie, sardynki, łosoś, pstrąg, tuńczyk, szproty, krewetki i małże – dozwolona ilość wynosi 50 g dziennie,
  • warzywa bogate w szczawiany – szczaw, szpinak i rabarbar,
  • niektóre warzywa takie, jak: papryka, kalafior, brukselka, por i kukurydza – dzienna ilość tych produktów nie powinna przekraczać 100 g,
  • tłuste i smażone potrawy,
  • jedzenie typu fast food,
  • alkohol (piwo, wino i wódka).

Źródło: Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Warto przeczytać:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia