Spis treści
Co można jeść przy podagrze? Po te produkty warto sięgać
Dna moczanowa to schorzenie wymagające stosowania specjalistycznej diety, która będzie uboga w puryny. Rezygnacja z niektórych produktów łagodzi ból i sztywność stawów, a także zmniejsza ryzyko odkładania się kwasu moczowego w stawach w postaci guzków dnawych. Wiele mówi się o tym, czego unikać przy podagrze, jednak pacjenci często nie wiedzą, które produkty są dozwolone przy ich schorzeniu. W galerii przedstawiamy, co można jeść przy artretyzmie.
Co można jeść przy dnie moczanowej? Po te grupy produktów warto sięgać
Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?
Dna moczanowa, inaczej nazywana artretyzmem lub podagrą, polega na gromadzeniu się złogów moczanowych w stawach, ścięgnach, a nawet niektórych narządach. Choroba ta najczęściej dotyka mężczyzn po 60. roku życia, szczególnie tych, którzy spożywają duże ilości mięsa i nadużywają alkoholu.
Artretyzm początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze dolegliwości pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium choroby. Jakie są objawy dny moczanowej? Wśród głównych symptomów tego schorzenia można wymienić:
- ból stawów, szczególnie kciuka i dużego palca u stopy,
- obrzęki nóg,
- powiększenie obwodu nogi w okolicy kostki,
- miejscowe zaczerwienienie i ocieplenie skóry,
- gorączka i dreszcze,
- bezsenność.
Dieta przy dnie moczanowej – tych produktów lepiej unikać
Dieta przy dnie moczanowej polega na unikaniu produktów bogatych w puryny. Dlatego należy usunąć z jadłospisu chorych na podagrę, wyeliminować lub mocno ograniczyć spożycie pokarmy, do których należą:
- wywary kostne i mięsne,
- mięso: kiełbasy, podroby, boczek, słonina, baranina, dziczyzna, wołowina, tłuste kawałki wieprzowiny – dozwolona ilość wynosi tylko 50 g dziennie,
- konserwy mięsne,
- niektóre ryby i owoce morza taki, jak: śledzie, sardynki, łosoś, pstrąg, tuńczyk, szproty, krewetki i małże – dozwolona ilość wynosi 50 g dziennie,
- warzywa bogate w szczawiany – szczaw, szpinak i rabarbar,
- niektóre warzywa takie, jak: papryka, kalafior, brukselka, por i kukurydza – dzienna ilość tych produktów nie powinna przekraczać 100 g,
- tłuste i smażone potrawy,
- fast foody,
- alkohol (piwo, wino i wódka).
Źródło: Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Warto przeczytać:
Zadbaj o optymalne trawienie

Aflofarm
HEPASLIMIN Z WITAMINĄ D3 30 TABLETEK
Właściwości produktu i działanie: - Cholina …

Aflofarm
HEPASLIMIN Z BIOTYNĄ 30 TABLETEK
Hepaslimin z biotyną Hepaslimin z biotyną to supl…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Jak żołnierz dawca ratuje ludzkie życie