2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i...
fot. Pexels/Pixabay

Co jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność? Postaw na odżywcze, rozgrzewające dania i sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marchewka

Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Słynie przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu – 100 g pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Dostarcza również od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Polecamy

Czekolada receptą na cukrzycę? Może chronić przed rozwojem choroby, ale nie każda

Czekolada receptą na cukrzycę? Może chronić przed rozwojem choroby, ale nie każda

Rewolucja w receptach. Bezpłatne leki łatwiej dostępne. Sejm uchwalił ustawę

O TYM SIĘ MÓWI
Rewolucja w receptach. Bezpłatne leki łatwiej dostępne. Sejm uchwalił ustawę

Jest deklaracja MZ w sprawie finansowania Centrów Zdrowia Psychicznego

Jest deklaracja MZ w sprawie finansowania Centrów Zdrowia Psychicznego