2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego...
fot. bogumil/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podniesienia cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jego wzrost powoduje szybsze odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zwiększa ryzyko zawału oraz udaru w przyszłości.

Tłuste wędliny i kiełbasy najlepiej zastąpić drobiowymi, lub samodzielnie przygotować wędlinę z chudych kawałków mięsa kurczaka lub indyka.

Zobacz również

Bartosz Arłukowicz kandydatem KO do Parlamentu Europejskiego

Bartosz Arłukowicz kandydatem KO do Parlamentu Europejskiego

Koło widokowe pod Wielką Krokwią. Sprawą zajęła się straż miejska i nadzór budowlany

Koło widokowe pod Wielką Krokwią. Sprawą zajęła się straż miejska i nadzór budowlany

Polecamy

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Ibuprofen Dr. Max (22.04)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Ibuprofen Dr. Max (22.04)

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

GIS: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g (22.04)

GIS: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g (22.04)