6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych...
fot. belchonock/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Czy w każdy z nich można wierzyć?

Pieczywo na drożdżach jest gorsze od tego na zakwasie

Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Zakwas używany do wyrobu chleba na zakwasie powstaje w procesie fermentacji. Rozwijające się w nim bakterie kwasu mlekowego spulchniają ciasto i pozwalają mu wyrosnąć. Chleby na zakwasie piecze się z mąki żytniej lub mieszanej, ponieważ pszenna się do nich nie nadaje. Chleb na zakwasie jest bardziej trwały niż drożdżowy i pozostaje świeży nawet przez 7 dni. Ma on także niższy indeks glikemiczny, a składniki w nim zawarte są lepiej przyswajalne przez organizm. Natomiast zawartość probiotycznych bakterii korzystnie wpływa na skład mikroflory jelitowej. Jednak chleb na zakwasie jest równocześnie bardziej ciężkostrawny i ma ostrzejszy smak, co sprawia, że może nie być tolerowany przez osoby z problemami trawiennymi oraz dzieci.

Drożdże są cennym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także białko, błonnik, fosfor, wapń, potas i żelazo. Chleb drożdżowy jest delikatniejszy, lżejszy i ma łagodniejszy smak. Drożdże pochłaniają cukry i rozkładają je na etanol i dwutlenek węgla. Proces fermentacji alkoholowej spulchnia ciasto, które wyrasta znacznie szybciej niż cisto na zakwasie. Do wypieku pieczywa drożdżowego stosuje się zwykle mąkę pszenną, ale też z dodatkiem mąki żytniej lub mąki bezglutenowe (ryżową, kukurydzianą, owsianą). Chleba lub bułek wypiekanych na drożdżach nie powinny spożywać osoby uczulone na drożdże lub chorujące na drożdżycę.

Zobacz również

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Polecamy

Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza

HIT DNIA
Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza

Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

GORĄCY TEMAT
Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

Zwróć na to uwagę pod prysznicem. To może być objaw demencji

Zwróć na to uwagę pod prysznicem. To może być objaw demencji