Spis treści
Właściwości odżywcze chipsów
Chipsy to najpopularniejsza przekąska, która spożywana jest na każdej imprezie. Porcja 100 g chipsów to źródło ponad 550 kcal, 6 g białka, 49 g węglowodanów i aż 35 g tłuszczy, z czego większość stanowią szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe.
Jedna mała paczka chipsów o wadze 100 g zawiera tyle samo kalorii co pełnowartościowy i dwudaniowy obiad! Jednak ta słona przekąska pozbawiona jest większości witamin i składników odżywczych.
Dlaczego chipsy są szkodliwe?
Jak regularne spożywanie chipsów wpływa na nasz organizm? Wydaje się, że ten złocisty plasterek to tylko ziemniak z dodatkiem przypraw. Niestety nie jest to prawdą, ponieważ do produkcji chipsów bardzo często zamiast plastrów ziemniaka używa się pulpy lub płatków ziemniaczanych, które następnie formuje się w odpowiedni kształt. Nie brzmi zachęcająco prawda?