Niezwykła roślina zmniejsza chęć na alkohol i odtruwa organizm z toksyn. Chcesz ograniczyć używki i nie mieć kaca? Sięgnij po korzeń kudzu

Monika Góralska
Monika Góralska
Ta niezwykła roślina pomoże w walce z uzależnieniem nie tylko od alkoholu, ale też innych używek. Kudzu stymuluje bowiem ośrodek przyjemności w mózgu.
Ta niezwykła roślina pomoże w walce z uzależnieniem nie tylko od alkoholu, ale też innych używek. Kudzu stymuluje bowiem ośrodek przyjemności w mózgu. ma-no/gettyimages.com
Kudzu to korzeń azjatyckiej rośliny, który od dawna stosowany jest w tamtejszej medycynie. Część jego właściwości potwierdziły już współczesne badania naukowe. Jest on pomocny w leczeniu choroby alkoholowej, ale ogranicza chęć sięgania po alkohol również u ludzi, którzy na nią nie cierpią. Dzięki zawartości izoflawonów kudzu hamuje też rozkład etanolu do szkodliwych związków i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. W badaniach pozwoliło to zmniejszyć spożycie piwa nawet o połowę! Sprawdź, czym jest korzeń kudzu i jak działa.

Spis treści

Co to jest i jak działa korzeń kudzu?

Kudzu (Pueraria montana), inaczej opornik łatkowaty lub ołownik łatkowaty, to pnąca roślina z rodziny bobowatych pochodząca z Azji. W chińskiej medycynie ludowej korzeń kudzu wymieniany jest już w podręcznikach aptecznych z VII w. jako lek na kaca oraz środek wspomagający leczenie głodu alkoholowego. W korzeniach kudzu znajdziemy duże ilości skrobi, roślina bogata jest również w izoflawonoidy, które wspomagają metabolizm i regulują gospodarkę hormonalną.

Jednak to dzięki zawartości izoflawonów ,takich jak pueraryna oraz daidzeina, daidzyna i genisteina, kudzu zawdzięcza swoje właściwości wpływające na zmniejszenie spożycia alkoholu i może być stosowany w walce z uzależnieniem. Izoflawony wspomagają też oczyszczanie organizmu z toksyn, a więc korzeń kudzu może być także pomocny w odtruwaniu organizmu po spożyciu alkoholu.

Kudzu pomoże w ograniczeniu spożycia alkoholu i odtruje organizm

W badaniach udowodniono, że przyjmowanie ekstraktu z korzenia kudzu pozwoliło na ograniczenie spożycia alkoholu. W jednym z nich, przeprowadzonym w 2015 roku, wzięło udział 20 mężczyzn, którym podano kudzu lub placebo 2,5 godziny przed rozpoczęciem 90-minutowej popołudniowej sesji, podczas której uczestnicy pili piwo. Osoby, które otrzymały kudzu wypiły o 30-50 proc. mniej piwa w porównaniu do osób, które otrzymywały placebo, a dodatkowo pili oni wolniej.

Kudzu zatrzymuje rozkład etanolu na szkodliwe substancje takie jak aldehyd octowy i kwas octowy, które odpowiadają za objawy zatrucia alkoholowego i kaca. Zawarte w nim izoflawony wpływają również na stymulowanie układu nerwowego oraz ośrodków w mózgu odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i zadowolenia. Pod wpływem ekstraktu z korzenia kudzu w mózgu zwiększa się wydzielanie dopaminy i serotoniny, czyli „hormonów szczęścia”. Pod tym względem roślina działa podobnie jak alkohol, a także inne używki, dzięki czemu zmniejsza się chęć sięgania po nie, ponieważ ich efekt zostaje osiągnięty bez nich lub przy ich niewielkim spożyciu. Sugeruje to również, że kudzu może być wykorzystywany w leczeniu nie tylko uzależnienia od alkoholu, ale także od innych używek takich jak papierosy czy narkotyki.

Właściwości korzenia kudzu:

  • zmniejszanie chęci do sięgania po alkohol i inne używki,
  • detoksykacja i odtruwanie organizmu,
  • pomaganie w leczeniu uszkodzeń wątroby,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • zwiększanie odporności na stres,
  • zmniejszanie zmęczenia,
  • poprawa nastroju poprzez stymulację układu nerwowego i produkcję serotoniny i dopaminy,
  • łagodzenie objawów menopauzy.

Nie każdy może stosować kudzu. Kto nie powinien po niego sięgać?

Kudzu dostępny jest w aptekach i sklepach zielarskich w postaci tabletek (suplementu ziołowego), herbaty z korzenia lub skrobi (mączki).

Nie wszyscy jednak powinny sięgać po korzeń kudzu. Nie jest on zalecany w przypadku:

  • kobiet w ciąży oraz karmiących, ponieważ brak jest danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania go u tej grupy kobiet,
  • osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kuzu nasila ich działanie,
  • osób z chorobami hormonozależnymi takimi jak endometrioza, rak piersi lub jajnika, ponieważ roślina ma działanie estrogenopodobne,
  • alergików – jak każdy środek spożywczy kudzu może wywoływać reakcję alergiczną, a po jego spożyciu może wystąpić wysypka plamkowo-grudkowa.

Sprawdź także:

Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia