8 z 12
Poprzednie
Następne
Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?
Rodzynki: wspomagają pracę serca
Rodzynki, czyli suszone winogrona, mimo że znane są od tysięcy lat, wciąż zaskakują naukowców. Kolejne badania pokazują, że regularne spożywanie tych bakalii wpływa na obniżenie ciśnienia, pomaga kontrować poziom cukru i cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę typu 2.
Ponadto rodzynki są bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Wpływają także dobrze na układ trawienny, dzięki zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości, a z pomocą witam z grupy B – wzrok. Są jednak dość kaloryczne, zawierają bowiem 299 kcal na 100 g. Należy o tym pamiętać, planując swój codzienny jadłospis.