9 z 12
Poprzednie
Następne
Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?
Jagody goji: skarbnica witaminy A
Już ¼ szklanki suszonych jagód goji pokrywa 340 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest szczególnie ważna dla naszej skóry, wzroku i zębów. Ma także działanie przeciwnowotworowe. W jagodach goji znajdziemy ponadto witaminy B, C i E oraz wapń, żelazo i sod.
Jagody goji to kolejny suszony owoc, który dostarcza dużo energii – w 100 g znajdziemy aż 370 kcal. Ciekawe jest to, że wartość kaloryczna świeżych jagód jest także bardzo wysoka, bo wynosi aż 349 kcal. Dzienna rekomendacja spożycia suszonych jagód to porcja ważąca od 30 do 50 g.