3/15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
SIĘGAJ PO JAGODY...
fot. William Felker/ unsplash.com

SIĘGAJ PO JAGODY
Owoce jagodowe, takie jak truskawki, borówki, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny czy winogrona, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i pomagają ograniczyć uszkodzenia komórek mózgu. Odkryto, że występujący w truskawkach (ale też jabłkach, winogronach czy ogórkach) antyoksydant o nazwie fisetyna chroni neurony przed przyspieszonym starzeniem, i pomaga ograniczyć utratę pamięci przy alzheimerze. W badaniach podobnie działały borówki amerykańskie, które są źródłem m.in. usprawniających mikrokrążenie krwi barwników antocyjanowych. Podobne właściwości (zapobieganie śmierci neuronów w warunkach stresu) wykazały też m.in. związki zawarte w czerwonym winie, które ze względu na zawartość alkoholu może jednak przynosić korzyści kognitywne tylko przy spożywaniu w odpowiednio małych ilościach.

Zobacz również

Rząd znów luzuje obostrzenia! Co się zmienia od soboty?

Rząd znów luzuje obostrzenia! Co się zmienia od soboty?

Wygasają kontrakty, narasta bunt w przychodniach. Polacy będą pozbawieni lekarzy POZ?

Wygasają kontrakty, narasta bunt w przychodniach. Polacy będą pozbawieni lekarzy POZ?

Polecamy

Dlaczego warto jeść maliny? Jak zrobić sok malinowy, dżem i nalewkę?

Dlaczego warto jeść maliny? Jak zrobić sok malinowy, dżem i nalewkę?

Kiedy czwarta fala pandemii w Polsce? "Stabilizacja zakażeń odchodzi w przeszłość"

Kiedy czwarta fala pandemii w Polsce? "Stabilizacja zakażeń odchodzi w przeszłość"

Wakacje 2021. Od soboty zmiany dla podróżujących do Polski

Wakacje 2021. Od soboty zmiany dla podróżujących do Polski

Dodaj ogłoszenie