Po zjedzeniu truskawek czujesz swędzenie skóry i pieczenie języka? Po tych objawach rozpoznasz uczulenie na truskawki u dorosłych i u dzieci

Monika Góralska
Monika Góralska
Objawy alergii na truskawki pojawiają się nie tylko po zjedzeniu świeżych owoców, ale też ich przetworów np. dżemów czy galaretek, a nawet soków wieloowocowych, do których dodano także soku truskawkowego.
Objawy alergii na truskawki pojawiają się nie tylko po zjedzeniu świeżych owoców, ale też ich przetworów np. dżemów czy galaretek, a nawet soków wieloowocowych, do których dodano także soku truskawkowego. dturfoto/Getty Images
Sezon na truskawki w pełni, a ty zamiast cieszyć się ich smakiem zaraz po spróbowaniu odczuwasz ból brzucha, swędzenie i obrzęk języka, masz wysypkę albo mdłości? To może być uczulenie na truskawki. Zwykle dotyczy ono dzieci, ale pojawia się również u dorosłych. Mamy jednak dobrą wiadomość: w większości przypadków problem w końcu mija. Sprawdź, jak rozpoznać objawy alergii na truskawki i jak z nią walczyć.

Spis treści

Czym jest alergia na truskawki?

Alergia na truskawki to alergia pokarmowa, czyli nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na składnik pokarmowy, określany jako alergen. Układ odpornościowy uznaje białko występujące w truskawkach za „wroga” podobnego do patogenu takiego jak wirus czy bakteria i kieruje przeciwko niemu przeciwciała IgE, które uruchamiają reakcję obronną. Ma ona zneutralizować działanie alergenu poprzez zwiększenie poziomu histaminy, która w czasie reakcji alergicznej powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększa przepuszczalność ich ścian, co ma na celu usunięcie alergenu. Taka sytuacja wywołuje nieprzyjemne objawy takie jak zaczerwienienie, wysypka, katar czy świąd skóry lub błon śluzowych.

W wyniku silnej reakcji alergicznej może dojść do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego, który objawia się gwałtownym spadkiem ciśnienia krwi, wystąpieniem wymiotów, biegunki, obrzęku gardła i dróg oddechowych, prowadzącego do trudności w oddychaniu, a także zawrotów głowy i utraty przytomności. Taka sytuacja wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej i podania adrenaliny (epinefryny).

Oprócz alergii może również wystąpić nietolerancja, której objawy są podobne do alergii, ale zwykle łagodniejsze. Mogą one także być opóźnione i pojawić się w ciągu 72 godzin od styczności z alergenem. Nietolerancja to nadwrażliwość pokarmowa, której podłoże nie jest do końca poznane. Nie jest ona bezpośrednio związana z działaniem układu odpornościowego, chociaż w przypadku niektórych nietolerancji może wystąpić zwiększone stężenie przeciwciał klasy IgG we krwi. Nietolerancja związana jest w większości przypadków z brakiem w organizmie enzymu, który rozkłada dany związek. Wywołuje ona zwykle objawy ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, niestrawność, ból brzucha, wzdęcia czy nudności.

Objawy alergii na truskawki zobaczysz na skórze i na języku

Alergia na truskawki to alergia pokarmowa, której symptomy pojawiają się nawet w ciągu kilku minut do kilku godzin od spożycia uczulającego pokarmu.

Objawy uczulenia na truskawki najczęściej lokalizują się:

  • W jamie ustnej – pierwsze objawy alergii na truskawki występują w miejscu zetknięcia się alergenu z ciałem człowieka, czyli na ustach i języku oraz błonie śluzowej jamy ustnej, a należą do nich mrowienie lub swędzenie języka, podniebienia, gardła i jamy ustnej. Może pojawić się również obrzęk, a nawet ból języka, gardła, warg i twarzy, a także kichanie jak przy alergii wziewnej.
  • Na skórze – zaczerwienienie, obrzęk, wysypka, pokrzywka i silny świąd skóry najczęściej pojawiają się u dzieci.
  • W układzie oddechowym – to najbardziej zagrażająca zdrowiu i życiu reakcja alergiczna, która powoduje obrzęk i zwężenie dróg oddechowych, prowadząc do rozwoju trudności z oddychaniem. W efekcie pojawia się świszczący oddech i problemy ze złapaniem powietrza, które bez szybkiej pomocy grożą uduszeniem. Może również dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
  • W układzie pokarmowym – po spożyciu truskawek mogą wystąpić nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka.

Jak zwalczyć objawy alergii na truskawki?

Pierwszym krokiem w przypadku zauważenia u siebie reakcji alergicznej po zjedzeniu truskawek jest wyeliminowanie ich ze swojej diety. Należy uważać również na przetwory i dania, w których składzie mogą pojawić się truskawki, takie jak dżemy, wypieki, soki wieloowocowe, koktajle czy jogurty smakowe. Pamiętajmy także, że aromat truskawkowy używany jako substancja zapachowa do ciast czy czekolad również może powodować uczulenia. Często jednak przetwory poddane ogrzewaniu nie działają alergizujące z powodu denaturacji zawartych w nich uczulających białek.

Osoby uczulone na truskawki mogą również reagować alergicznie na inne owoce z rodziny Rosaceae, takie jak jabłka, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny czy jeżyny.

Reakcję alergiczną można złagodzić za pomocą leków przeciwhistaminowych dostępnych bez recepty (OTC). Jednak alergię najlepiej jest kontrolować u lekarza alergologa, który zleci testy alergiczne i w razie konieczności przepisze także odpowiednie leki.

Dla osób, które lubią truskawki, ale pojawiły się u nich objawy alergii, mamy dobrą wiadomość. Uczulenie na truskawki zwykle mija z czasem, bo organizm uodparnia się na ich działanie. Co jakiś czas możesz więc wykonywać testy prowokacyjne i próbować truskawek, obserwoujac reakcje organizmu. Najbazpieczniej jednak robić to pod czujnym okiem alergologa.

Czy niemowlęta mogą jeść truskawki? Kiedy można wprowadzić je do diety dziecka?

Truskawki są owocami silnie alergizującymi, dlatego powinny być ostrożnie wprowadzane do menu dziecka w czasie rozszerzania diety. Nie ma jednak dowodów na to, że opóźnianie podawania pokarmów alergizujących niemowlętom lub unikanie ich przez karmiącą piersią mamę pomoże uchronić je przed alergią. Dlatego w schemacie żywienia niemowląt nie zaleca się eliminowania pokarmów potencjalnie alergizujących, takich jak mleko, jaja, ryby czy właśnie truskawki.

Truskawki można wprowadzać je do diety dziecka już od 6. miesiąca życia, a nie, jak wcześniej zalecano, dopiero po 10. miesiącu życia.

W schemacie żywienia niemowląt dostępnym na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zalecane jest, by rozpoczynać rozszerzania diety ok. 5.-6. miesiąca życia dziecka od wprowadzania warzyw, a dopiero później owoców. Każdy nowy produkt należy podawać najpierw samodzielnie przez kilka dni i obserwować reakcje dziecka – szczególnie w przypadku, gdy któreś z rodziców jest alergikiem lub alergia występuje u rodzeństwa maluszka. Nowe pokarmy można łączyć ze smakami już dziecku znanymi i akceptowanymi, np. podać najpierw same truskawki, a w kolejnych dniach dodać do nich jabłko czy gruszkę.

Podczas podawania dziecku truskawek po raz pierwszy należy przede wszystkim obserwować reakcje malucha. Jeśli dziecko nie chce zjeść owocu, można spróbować podać mu go następnego dnia, ale nie zmuszać malca, ponieważ jego niechęć może być również oznaką alergii na truskawki. Niemowlęta zwykle są chętne do próbowania nowych rzeczy, ale instynktownie wyczuwają, co jest dla nich dobre, a co nie. Inaczej sprawa wygląda u starszych dzieci, u których niechęć do jedzenia różnego rodzaju pokarmów, nawet wcześniej znanych i lubianych, może być objawem neofobii żywieniowej.

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia