Alergia na święta? Zdziwisz się, ile produktów może Ci zaszkodzić w świątecznym okresie! Na niektóre z nich trzeba szczególnie uważać

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
W okresie świątecznym w domu pojawiają się liczne alergeny, na które powinniśmy uważać.
W okresie świątecznym w domu pojawiają się liczne alergeny, na które powinniśmy uważać. nicoletaionescu/123rf
Udostępnij:
Choć najczęściej przed świętami życzymy sobie „dużo zdrowia”, to końcówka grudnia bywa dla naszego organizmu niezbyt łaskawa. Szereg bożonarodzeniowych i sylwestrowych atrakcji może dosłownie przyprawić o ból głowy czy brzucha. Sprawdź, co jest najczęstszą przyczyną złego samopoczucia w święta.

Spis treści

Czas przygotowań do świąt to często bardzo intensywny okres. Wielu z nas jest przemęczonych, niewyspanych i zestresowanych. To wszystko sprzyja osłabieniu organizmu i większej podatności na alergie i infekcje.

Co osłabia nas w czasie świąt?

Po okresie intensywnych przygotowań przychodzą długo wyczekiwane święta, a wraz z nimi pojawia się szereg niekoniecznie zdrowych atrakcji. Połączenie ze sobą poniższych czynników może skutkować złym samopoczuciem, rozdrażnieniem, a nawet chorobą.

  1. Picie za dużej ilości alkoholu – alkohol często gości się na świątecznym stole, pity symbolicznie może być uzupełnieniem bożonarodzeniowego menu, ale spożywany bez umiaru może powodować odwodnienie, obniżenie poziomu cukru w organizmie, a w efekcie zespół symptomów znanych powszechnie jako kac.
  2. Jedzenie bez umiaru – podstawowym błędem popełnianym podczas świątecznych spotkań jest przejadanie się. Organizm zmuszony do trawienia dużej ilości ciężkostrawnego jedzenia traci cenną energię, co skutkuje tym, że jesteśmy ospali i nie mamy na nic siły. Jedząc bez umiaru możemy nabawić się także zgagi, wzdęć i bólu brzucha.
  3. Niedobór snu – najpierw nocny maraton z pieczeniem ciast i pakowaniem prezentów, a później siedzenie do późna z rodziną i przyjaciółmi – takie odstępstwa od codziennego rytmu snu, mogą skutkować rozdrażnieniem, spadkiem odporności, a tym samym zwiększyć podatność na infekcje i alergie.
  4. Suche powietrze i smog – święta sprzyjają spędzaniu czasu w zamkniętych pomieszczeniach, a w mieszkaniach powietrze bywa wysuszone przez za mocno grzejące kaloryfery i zbyt rzadkie wietrzenie. Niestety także spacer często okazuje się wcale nie lepszą opcją ze względu na zanieczyszczenie powietrza. Obydwa te czynniki mogą prowadzić do wysuszenia błony śluzowej górnych dróg oddechowych oraz nasilenia objawów alergii i astmy.

Dowiedz się więcej:

Potencjalne źródła alergii i zatruć

Spotkanie przy świątecznym stole może być niebezpieczne dla osób cierpiących z powodu alergii wziewnych i pokarmowych. Szczególnie cierpią w tym okresie osoby, które mają uczulenie na zarodniki pleśni. Jednak nie tylko oni muszą uważać na potencjalne źródła alergii i zatruć:

  • Choinka – iglaki są naturalnym miejscem rozwoju pleśni. Grzyby te – przyniesione na choinkach – wyjątkowo dobrze namnażają się w domowych warunkach. U osób cierpiących z powodu alergii na zarodniki pleśni, świąteczne drzewko może wywołać podrażanie skóry, łzawienie oczu, kichanie i kaszel, a nawet trudności w oddychaniu.
  • Poinsecja, ostrokrzew i jemioła – te trzy świąteczne rośliny uznawane są trujące, dlatego mając je w domu należy dopilnować, aby małe dzieci i zwierzęta nie miały z nimi kontaktu. Spożycie dużej ilości jemioły może prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet do zatrzymania akcji serca. Łodygi poinsecji wydzielają po przełamaniu trujący sok mogący prowadzić do podrażnienia błon śluzowych. Spożycie owoce ostrokrzewu – w szczególności przez dzieci – może skończyć się niebezpieczną biegunką i odwodnieniem.
  • Lampki i dekoracje świąteczne – ozdoby świąteczne mogą zawierać szkodliwy dla naszego organizmu ołów, choć eksperci uspokajają, mówiąc, że w okresie Bożego Narodzenia nie dochodzi do masowych zatruć tym metalem. Warto jednak sprawdzać skład kupowanych błyskotek i nie pozwalać małym dzieciom na zabawę nimi.
  • Potrawy zawierające silnie alergeny – gluten, laktoza i orzechy to trzy z najbardziej uczulających produktów, bardzo często obecne w świątecznym menu, w szczególności w jego słodkiej części. Aby zaoszczędzić sobie przykrych konsekwencji, alergicy zasiadających do stołu powinni zapytać gospodarzy o skład potraw.

Zobacz w galerii: przepisy na zimowe herbaty i herbatki

Po zimowe herbaty warto sięgać, kiedy czujemy, że zaczyna się rozwijać w naszym organizmie infekcja, ale także po to, aby się wzmocnić i zapobiegać chorobom. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach.

Zimowe herbaty – pyszne, zdrowe, w domowej odsłonie. Poznaj ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Akurat kurz i smog w mieszkaniu mi nie straszne, bo w prezencie świątecznym dostałam roombę ze stacją clean base. Wystarczy ją opróżnić raz na jakiś czas, więc kontakt z alergenami jest ograniczony do minimum.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie